Vissza a főoldalra

Séta a településen


Tegyünk egy sétát a településen

A 8-as számú főúton haladva a kislődi templomtorony mint egy útbaigazító világítótorony jelzi és sejteti velünk a dombokkal ölelt kis falu szépségét. Kérem, jöjjenek velem, nézzük meg, mit is rejt magában ez a kis falu. A főútról lekanyarodva hatalmas hársfák mentén a majorsági épületeket elhagyva, a dombon leereszkedve, a kikövezett parkolóba tegyük le az autót és gyalogszerrel sétáljuk be a települést.

Itt mindjárt a dombra feltekintve a bokrokkal övezett kis téren találjuk az első és második világháborúban harcolt és elesett katonák emlékművét, melynél mindig van friss virág. A templom felé haladva láthatjuk az új egészségházat, kultúrotthont, községházat, a másik oldalon az egyik büszkeségünket, az 1903-ban épített óvodát. Ez százéves fennállása alkalmából műemlék jellegéhez méltó külsőt kapott, térkővel kirakott járdával és egy kis parkkal.
Innen háromfelé ágazik az út, én Önöket az Árok utcába (mai néven Zrínyi Miklós utca) invitálom, a Takarékszövetkezettől a második házban, a - tujáktól takarva - bújik meg a Plébánia. Az 1800-as évek elején épült műemlékjellegű épület, három szobájában található a másik büszkeségünk, a Rőthy Mihály Egyházgyűjtemény, mely hűen tükrözi az 1800-as és 1900-as években élő emberek hitéletét.

Ha ezen az úton megyünk tovább a főútvonalon át, továbbhaladva megleljük a kövekkel kirakott, pihenőpadokkal, tűzrakóhellyel ellátott Háromforrást, mely községünk és környező falvaink kedvelt piknikezőhelye.

Mi most inkább - a plébánia után- folytassuk utunkat a templomkerten át a templomba. Ez az épület 1780-ban jött létre, magassága 11 m, hossza 33 m, szélessége 11 m.
A templommal szemben találjuk az iskolát, mely az elkövetkező évben ünnepli 80. születésnapját. Régebben két tanári lakást is foglalt magába, melyeket átalakítottak az alsó tagozatos kisdiákok számára, és így nyolcosztályos német nemzetiségi iskolaként működik.

Utunkat folytatva átkelünk a hídon, és a Széchenyi utcán sétálva (régi nevén Templom utca, mert valamikor az 1600-1700-as években ebben az utcában volt az első templom, mely fából épült,) egy kis emelkedő következik. Nagyon kellemes látványt nyújt, és a fáradt embernek egy kis pihenőt is, a domb közepén elhelyezett "pletykapad". Ha már felsétáltunk a temetőhöz, látogassuk meg, nézzük be. A temetőt az 1890-es évek végén nyitották meg. A dombon való elhelyezkedése végett két részre tagolódik , az alsó temetőből lépcsősor vezet a felső temetőbe, melynek tetején egy kereszt magasodik az ég felé. A felső temető bal oldalán a reformátusok temetkeztek, a jobb felől pedig a katolikusok. Egy különlegessége van még a temetőnknek, hogy külön gyermektemetőt is nyitottak. A temető jobb szélén található a kálváriasor, a stációk üvegablakai mögött lévő fa domborművek Münchenből valók.A kálváriasor tetejét kis kápolna zárja, melynek jobb oldalán a síremlékkert került felállításra. A régi sírtáblákon még gótbetűs feliratúak is találkozhatóak. A stációk mögött hatalmas, ember által átölelhetetlen vastagságú hársfák húzódnak, temetőn belül, az utat szegélyezve pedig sudár fenyőfák állnak.

Innen kilépve a dombtetőről lenézve a lábunk előtt terül el az egész falu.
A Bocskai utcán végigsétálva leereszkedünk az Arany János utcán, és utunkat a régi pásztorház romos házával szemben levő hídon átkelve az új Patak utcán át folytatva, eljutunk a szabadidőparkhoz, melyet 2000-ben kezdtünk építeni, s napjainkig is bővül és szépül. Itt gyermekeknek játszótér, focipálya, kézilabdapálya várja a kikapcsolódni és mozogni vágyókat. Ezután pedig már meg is érkeztünk az iskolához.

Ha sétánk során megszomjaztunk, kérem nézzük meg a Takaros vendéglő (Kossuth u. 1.) ajánlatát, itt szíves invitálást kapnak nem csak szomjoltásra, hanem - azonban kérem, hogy e szándékukat előre jelezzék - ebéddel vagy vacsorával is várják Önöket. Ha pedig eltöltenének a fulban egy pár napot, szálláslehetőséget tudunk biztosítani a Három Forrás Vendégházban (Dózsa György u. 8.).

Kérem tegyenek egy kis kitérőt, higgyék el, megéri! Önök is beleszeretnek ebbe a kis faluba.


Felhasználónév:
Jelszó: